Actueel

Zwijvegemstraat 29 bus 3 - 2812 Muizen (Mechelen)

0476/94 54 62 - info@dolm.be

Voor het zevende jaar op rij lauwert de BNP Paribas Fortis Foundation initiatieven die zich inzetten voor kinderen en jongeren die het moeilijk hebben. Onder de 68 laureaten Dolm vzw, Centrum voor kinderen met leermoeilijkheden, ontvangt bijna 10.000 euro steun. In de zomer van 1984 zag Dolm, het Centrum voor Leermoeilijkheden, het levenslicht in Bonheiden. Sinds 1992 heeft de vzw haar thuisbasis in Muizen. Het doel: het helpen van kinderen met leerproblemen en leerstoornissen. “We staan open voor alle kinderen, met aandacht voor minder gegoede gezinnen”, vertelt orthopedagoge Linda Puyenbroeck.

Om die kwetsbare kinderen te bereiken, dokterde de vzw een systeem uit waarbij de vergoeding van de begeleiding afhankelijk is van het inkomen van ouders. “Onze kleinschalige vzw is niet gesubsidieerd. Met het bedrag dat de ouders betalen, dekken we de werkingskosten", legt Puyenbroek uit. "We werken niet als zelfstandigen, wel volgens het DAC-statuut (het Derde Arbeidscircuit, een systeem in het leven geroepen in de jaren ’80, red.) waarbij we grotendeels betaald worden door de VDAB. Uit idealisme.”

Maar aangezien dat systeem afgebouwd wordt, heeft de vzw – die bestaat uit twee orthopedagogen en een administratieve kracht – een probleem. “Het DAC-systeem dooft uit: mensen die nu wegvallen, mogen niet vervangen worden”, zegt Puyenbroeck. “We zijn op zoek naar extra financiën, maar ook andere hulp – zoals nieuwe ideeën – is welkom. Het is duidelijk dat we oplossingen moeten zoeken voor de toekomst."

https://bnp-paribas-fortis-foundation.prezly.com/tien-antwerpse-verenigingen-ontvangen-een-award-van-bnp-paribas-fortis-foundation-90428